Reaktif Hipoglisemi Nasıl Önlenir?

Reaktif hipoglisemi öğün atlayan, düzensiz beslenen, hızlı kilo alıp veren ve ailesinde şeker hastalığı olan kişilerde sık görülür. Karbonhidrat içeren besinleri tükettikten sonra kan şekerinin hızlı düşmesi sonucunda sinirlilik, bulantı, ellerde titreme, aşırı acıkma durumları yaşayan kişilerde de reaktif hipoglisemiye rastlanır.

Reaktif Hipoglisemi Nedenleri

Şeker ile birlikte insülin metabolizmasında yaşanan düzensizlikler sonucu ortaya çıkar. Tip 2 diyabetin belirtisidir. Tiroid ve böbreküstü bezlerinin çalışma düzeninde bozukluklar olabilir. Düzenli beslenme programı oluşturarak hastalığın önüne geçilir. İdeal kilo aralığında olmalı ve düzenli egzersiz yapılmalı.

Karbonhidrat tüketiminden kaçınılması gerekir. Rafine edilmiş besinler kan şekerini yükseltir. Bunların yerine kepekli ekmek ya da çavdar ekmeği tüketilmesi uygundur. Yemek yeme alışkanlıkları düzeltilmeli ve ara öğünler menüye eklenmeli. Ara öğünlerde ise yoğurt ve sebzeye ağırlık verilmeli. Mümkün olduğunca öğün atlanmamalı ve az yemeye çalışılmalıdır.

Alkol, meyve suyu, aşırı kahve tüketiminden ise kaçınılmalı. Posa içeriği yüksek olan sebzelere ağırlık verilmeli. Egzersiz yapmadan önce protein alımına dikkat edilmeli. Demir eksikliği olup olmadığı kontrol edilmeli. Kalsiyum, krom, magnezyum eksikliği olup olmadığı araştırılmalı. Şeker kontrolü için hazır gıdalardan kaçınılmalı. Meyvelerden şeker ihtiyacı karşılanabilir. Hamur işleri kan şekerini artıracağı için dikkatli tüketilmesi önerilir. Bitkisel çayların yanı sıra 2,5 litre su içmeye özen gösterilmeli. Kaliteli bir yaşam programı uygulayarak hastalığın önüne geçilir.

Yanıtla