En Ölümcül Kadın Üreme Sistemi Hastalığı Nedir?

Yumurtalıklar, kadın üreme organlarının, üreme döngüsü boyunca her ay yumurta hücreleri üreten kısmıdır. Doğurganlık oranı azaldıkça riskler belirmeye başlar ve bazıları hafif tedavilerle atlatılabilirken bazıları ölümcül olabilir. Yumurtalık kanseri gibi…

yumurtalık

yumurtalık

Yumurtalık Kanseri Her Kadın için Muhtemel Risktir

Yumurtalık kanseri, yaşlı kadınlar için korkutucu bir hastalıktır ve sağlık uzmanlarını endişelendirir. Çoğu yumurtalık kanseri, menopozdan sonra gelişir; yumurtalık kanserlerinin yarısı 65 yaşından büyük kadınlarda görülüyor. Yumurtalık kanserlerinin sadece % 24’ünde erken evre, yani hastalık yumurtalıkla sınırlı olduğu zaman teşhis konuyor. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra vakalar teşhis edildiğinde, başarıyla tedavi edilmesi zordur. Bu nedenlerle, yumurtalık kanseri bir kadının üreme sistemi ile ilgili tüm kanserler arasında en ölümcül kanserdir.

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kanseri ile yumurtalık hücreleri kontrolsüz olarak büyür ve bölünürler. Hücreler yumurtalıkta bir tümör oluşturacak şekilde büyüyebilirler ve ana tümörden koparak vücudun diğer bölgelerine yayılabilirler. Yumurtalık kanseri tüm vücuda yayılabilir, ancak çoğu durumda karında kalır ve bağırsak, karaciğer ve rahim gibi organları etkiler.

yumurtalık kistleri

yumurtalık kistleri

Hâlâ regl dönemi olan kadınlar, pelvik bir muayenede hissedilebilen veya röntgen filmleri veya diğer testlerle görülebilen yumurtalıkta kist geliştirebilirler. Özellikle genç kadınlarda nadiren kanserlidirler. Kistler, menopoz geçiren kadınlarda daha az görülür ve ortaya çıktıklarında kanser olma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle bir kist veya büyümüş bir yumurtalık, bir kanser olmadığından emin olmak için hızla değerlendirilmelidir.

Yanıtla