Gerek ağız ve burun çevresinde gerekse genital bölgede kendini göstermekte olan uçuk, gebelik döneminde çok daha ciddi sorunları beraberinde getirebiliyor. Öyle ki bu dönemde uçuk ortaya çıktığı zaman yapılacak olan normal doğum dahi ciddi şekilde riske girebilmektedir.
Herpes Simpleks
Uçuk yani Herpes Simpleks, anne adayının mukozaları ve cildinde meydana gelen içi su dolu olmasının yanı sıra ağrılı baloncuklardan oluşmaktadır. Genel olarak 8 tip uçuk bulunsa da gebelikte ağız burun çevresinde HSV, genital bölgede HSV 2 ve zona rahatsızlığına sebep olabilmesinin yanı sıra sinir sistemine yerleşebilecek HSV 3 isimli 3 tip uçuk görülür.
Uçuk Bebeğe Zarar Verebilir mi?
Yapılan araştırmalar, gebelik döneminde kendini gösterecek olan uçukların bebeklere zararı olup olmadığı konusunda kesin bilgileri ortaya koymamaktadır. Fakat anne adayları gebeliklerinin ilk 3 aynında uçuk çıkartmaları durumunda mutlaka bebeğe enfeksiyon geçme riskini engellemek adına tarama testlerinden geçilmelidir. Kimi zaman böylesi durumlarda enfeksiyon riski öylesine ciddi boyutlara ulaşıyor ki bunun sonucunda gebelik sonuçlandırılmak zorunda kalabiliyor.
Ağız ve burun bölgesinde oluşan uçuğun bebeğe geçme ihtimali oldukça düşük fakat genital bölgede uçuk kendini gösterdiği zaman normal doğum ile bu durum bebeği etkileyebildiği için doğum sezaryen ile yapılır. Bundan dolayı vücudun neresinde olursa olsun fark etmez, mutlaka gebelik döneminde uçuk çıktığında bu durum doktor ile paylaşılmalıdır.