Konut Fiyat Endeksi
Türkiye’de satılık yükselen konut fiyatlarını kapsayan Konut Fiyat Endeksi, kimin yeni ev almak istediğinin belirlenmesinde ve metrekare başına konut satış fiyatının belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Evin gerçek fiyatının belirlenmesi, daha güvenli alışveriş yapmanızı ve düzensizliklerden kaçınmanızı sağlayacaktır. Bu yazıda, Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin hangi verileri ele alındığı ve ilgili verilerin nasıl hesaplanacağına ilişkin bilgiler yer alacaktır.
Konut Fiyat Endeksi nedir?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından ülkemiz Konut Fiyat Endeksi genel olarak konut fiyatlarındaki değişimi ölçmek için oluşturulmuş bir endekstir. Ülkemiz için gayrimenkul sektörünün popüler ve gelişmiş bir yatırım aracıdır. Sektörün büyüklüğü ve büyüme hızı düşünüldüğünde güvenilir istatistikler bulmak çok değerlidir. Son dönemde konut ve gayrimenkul sektörüne yönelik çalışmalara ağırlık verildi. ”Konut Fiyat Endeksi Nedir?” Diye soran kişilere matematiksel güven sağlar. Veya kurumsal bölgede devamlı büyüyen sektörde istatistiksel verilere dayalı hareket etmek isteyen herkes. Bu istatistiksel değerler hem bu alanda faaliyet gösteren firmalar hem de bireysel kullanıcılar tarafından önem kazanmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda son dönemde konut ve gayrimenkul sektörüne yönelik çalışmalara ağırlık verilmiştir.
Fiyat Endeksi Nasıl Hesaplanır?
Konut Fiyat Endeksi’nin başlangıç yılı 2010 olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de satışları artıran konut fiyatlarını kapsamaktadır. Bir evin gerçek fiyatını belirler. Konutun fiyatını ve değerini güvenilir olarak alacağımız belge konut değerlendirme raporudur. Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nde (TKF A) Konut Fiyat Endeksi hesaplamasında şehrin 74. verilerine yer verildiğini belirtmek gerekir. Bunun nedeni bazı illerden yeterli veri olmamasıdır. Ülkemizin tamamı dışında aynı istatistikler il bazında İstanbul, Ankara ve İzmir’de yayınlanmaktadır. Emlak piyasasında evin değerini çeşitli özelliklerle değiştiren faktörler de değişkenlik göstermektedir. Bu yöntemle karmaşık yapı daha basit hale getirilir. TCMB, ”tabakalı medyan fiyat yöntemi” kullanmaktadır. Bu yöntem, benzer özelliklere sahip konutlar arasında belirli gruplar oluşturur. Grupların ortalama değerleri oluşturulur ve bu fiyat genel olarak kullanılır.
Aylık Kira Değerine Göre Konut Değerinin Hesaplanması
Evin değerini belirleyebilmek için uygulayabileceğiniz en basit yöntem her ay kira oranlarını incelemektir. Tabii ki kira değeri yüksek olan bir evin değeri daha yüksek, kiralık bir evin değeri daha düşüktür. Türkiye’de 214 konut için aylık kira hesaplama değeri hesaplanmıştır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul’da 212 ay olarak kabul ediyor. Almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz. Bu sürece yıllık kira yükselişini de ekleyerek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.
Konut Fiyat Endeksi Ne Zaman Yayınlanıyor?
Verilerin yayınlanma vakti, ilgili veri vaktinden 35 gün sonra ilan edilir. Örneğin; Konut Fiyat Endeksi Eylül 2019 verileri; Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsar. Verilerin 3 aylık bir süreç olarak yayınlandığı dikkate alınarak Eylül ayı verileri Aralık ayı başında açıklanıyor. Ekim ayı verileri Ocak ayında açıklandı.