Birçok kadın normalde dişlerinden bir rahatsızlık duymuyor olmasına rağmen, 9 ay süren gebelik, bazı koşulları kötüleştirebilir veya yenilerini oluşturabilir. Düzenli kontroller ve iyi diş sağlığı alışkanlıkları sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. İşte, bazı gebelik ve diş sorunları:
-
Gebelikte Diş Eti İltihabı
Ağız sağlığınız hamilelik sırasında karşılaşacağınız hormonal değişikliklerden etkilenebilir. Örneğin, bazı kadınlar “gebelik diş eti iltihabı” olarak bilinen ve diş etlerinde şişme ve hassasiyete neden olabilen bir iltihaplanma durumu geliştirir. Fırça veya diş ipi kullandığında biraz kanayabilir. Tedavi edilmezse, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bunu önlemek için diş hekiminiz daha sık temizlik önerebilir.
-
Gebelikte Diş Çürümelerinde Artan Risk
Gebe kadınlar diş çürümelerine daha yatkın olabilir. Birkaç nedenden dolayı: Her zamankinden daha fazla karbonhidrat yiyorsanız bu, çürüme tehlikesi oluşturabilir. Sabah bulantıları, ağzınızın maruz kaldığı asit miktarını artırabilir ve bu da dişinizin minesinde aşınmaya neden olabilir.
-
Gebelikte Diş Bakım Rutinlerinde Aksama
Günde iki kez fırçalamak, diş ipi kullanmak gibi alışkanlıklar, sabah yorgunluğu, daha hassas mide refleksi, hassas diş etleri ve bitkinlik gibi pek çok nedenden ötürü gebelik sırasında göz ardı edilebilir. Gebelikte kötü alışkanlıklar prematüre doğum, intrauterin büyüme kısıtlaması, gestasyonel diyabet ve preeklampsi ile ilişkili olduğundan, rutininizin sürülmesi özellikle önemlidir.
-
Gebelik Tümörleri
Bazı kadınlarda, çoğunlukla ikinci trimesterde diş etlerinde “gebelik tümörleri” adı verilen aşırı doku büyümeleri görülür. Damaklarda oluşan şişlik, aşırı diş plağı ile ilişkilidir. Kolaylıkla kanayan damak tümörleri, bebeğiniz doğduktan sonra genellikle ortadan kaybolur, ancak mutlaka hekim tarafından görülmelidir.