Sosyal güvence her konuda ülkemizde en önemli ihtiyaçların başında gelmektedir. Bu güvence ise sadece üç kurum tarafından üstlenilmektedir. Bu kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu, BAĞ- KUR ve Emekli sandığı adı altında sosyal güvence sağlamaktadır. Bu üç kurumun ayrı ayrı olmasından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı artık tek bir kurum adı altında birleştirilmiştir. Bu üç kurumda da hizmetleri bulunanların emekli olmadan önce hizmet birleştirmesi artık mümkündür.
Hizmet Birleştirmesi Yapılabilen Kurumların Listesi
Hizmet birleştirebilmesi yapabilmeniz için sadece üç kuruma izniniz bulunmakta. Bu kurumlar;
1- Sosyal Sigortalar Kurumu
2- Emekli Sandığı
3- Diğer Bağımsız Çalışanlar, Esnaf ve sanatkarlar Kurumu (BAĞ-KUR)
Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Birleştirmesi İçin Yapılması Gereken Adımlar
1- Hizmet birleştirilmesinde zaman hesaplaması belli kurallara bağlı olarak yapılır. Bir yıl 360 gün bir ay ise tam olarak 30 gün olarak sayılmaktadır.
2- Aynı tarihe rastlayan süreler, prim ödenmemiş süreler ve hizmet süreleri bu hesaplamanın bitiminde toplamdan düşülür.
3- Sigortası bulunan kişin çalıştığı süre boyunca meslek hastalığına yakalanması veya iş kazası geçirmesi gibi durumlarda bu nedene bağlı olarak aylık bağlanma şartıyla hizmet birleştirilmesi yapılır.
Bu hesapların oldukça fazla uzun sürmesinden dolayı kişinin emekli olmadan en az 1 sene önce başvurusunu yapması önerilir.
Hizmet Birleştirme Dilekçesi Yazılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
1- Hizmet birleştirme dilekçesini tam ve doğru olarak doldurmanız gerekir.
2- Dilekçede muhakkak hizmet numarası yer almalıdır.
3- Doldurulan hizmet dilekçesi en son çalıştığınız kuruma bizzat teslim edilmelidir.
Hizmet birleştirmek için hazırladığınız bu dilekçeyi kuruma verdikten sonra kurumda bununla ilgili görev alan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşme başlatır. Yapılan yazışmalarda verdiğiniz dilekçelerdeki bilgilere bağlı olarak hizmet bileştirilmesi gerçekleştirilir.
Hizmet birleştirme dilekçenizin durumunu da tarayıcı üzerinden takip edebilmeniz mümkündür. Dilekçenizin durumunu aşama aşama takip etmek istiyorsanız Sosyal Sigortalar Kurumunun sitesinden evrak arama linkini tarayıcınız üzerinden açmanız yeterli olacaktır. Karşınıza gelen ekrandan kişisel bilgilerinizi girerek ( Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve evrak kayıt yılı gibi bilgiler) başvurunuzun aşasının hangi durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Başvurunuzda yaşanan bir aksaklık olup olmadığını da aşama aşama öğrenmeniz bu site sayesinde mümkün.
Dilekçenizin durumu pek çok sorgulamanın yapılabildiği günümüzde en çok kullanılan hizmetlerden biri olan devlet kapısı üzerinden de sorgulanabilmektedir. Bunun için ise tek yapmanız gereken devlet kapısı üzerinden giriş yaparak evrak arama linkine tıklamak. Bu bağlantıyı tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfadan devlet kapısı şifreniz ile giriş yapmanız yeterli. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve devlet kapısı şifrenizi yanınızda bulundurmanız faydalı ve gereklidir.
Başvurunuzun hangi aşamada ve durumda olduğunu bu kalemler üzerinden takip etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Herhangi bir aksaklık yaşamanız halinde ilinizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız gerekebilir. Bundan dolayı zaman zaman yapılan kontroller gecikmeyi ortadan kaldıracaktır.